fbpx

Create & Inspire: van passie naar Owned by product

Alweer 5 jaar geleden begon ik met het maken van de eerste producten van Owned by. Maar voor die tijd heb ik heel veel andere hobby’s gehad. Ik ben een echte multi-passionate. Ik wil van alles creëeren en maken en vooral veel mensen inspireren op verschillende vlakken. Mijn tatoeage is niet voor niks “create . inspire”. Eigenlijk hoort hier nog “dream” voor, maar ik droom niet…ik doe graag.

Pas toen ik begon met het maken van de eerste samples van een notitieboek viel alles op z’n plaats. Ik had iets gevonden waar ik blij van werd. Altijd wilde ik een eigen bedrijf beginnen om mijn passie van het creëren en inspireren te delen met andere. Toen ik zo’n 2,5 jaar geleden een aantal sessie had met businesscoach Heleen Moes stippelde ik de toekomst van Owned by uit. Toen ik haar voor het eerst sprak vertelde ik dat ik heel veel dingen leuk vind: interieur, fotografie, mode en het maken van dingen. Ze zei dat het goed was om sommige hobby’s ook gewoon als hobby te houden, want dat is dan meteen een mooie gelegenheid om te ontspannen als je daar mee bezig bent.

Op gevoel

En één van die hobby’s is dus fotografie. Ik fotografeer al meer de 20 jaar en heb voor mijn verjaardag lang geleden mijn eerste analoge camera gekregen. Daarmee heb ik heel wat gerommeld en geprobeerd, maar als dan de foto’s terugkwamen van de fotowinkel was ik altijd teleurgesteld. Toen de digitale versie uit kwam, heb ik die meteen gekocht. Uren spelen met instellingen en gedraai aan knopjes. Toen begonnen de eerst cursussen en workshops. Ik merkte dat ik het liefste buiten fotografeerde en heb heel wat geleerd. Toch raakte ik soms meer gefrustreerd dan dat ik “beter” werd in fotografie. Door de theorie te leren raakte ik “het gevoel” kwijt.

Technisch gezien ben ik misschien geen hele goede fotograaf, maar mijn beste foto’s zijn, zoals ik ze vaak noem, “caught in a moment”: geen tijd om na te denken, snel schakelen en op de knop drukken, want het moment is zo voorbij. Of ze zijn genomen vanuit een verrassend effect. Mensen die niet fotograferen zeggen wel eens dat ik dingen zie die zij niet zien. Ik kijk graag omhoog en naar beneden. Ik heb er geen geduld voor om een uur één onderwerp te fotograferen. Zo zijn mijn meest favoriete foto’s soms “lucky shots”. Omdat ik het liefste op reis fotografeer is er vaak ook geen tijd om lang bij een onderwerp stil te staan.

Contrast

Mijn foto’s hebben 1 ding gemeen: contrast. Ik hou van het spel van kleurcontrast, licht en donker, scherp en onscherp. Daarom zijn een aantal foto’s inspiratie geweest voor de producten van Owned by. Tegenwoordig fotografeer ik alleen maar mijn producten en ga ik minder op reis. Toch heeft elke foto een speciale herinnering.

Steden zijn voor mij een enorme inspiratie op welk vlak dan ook. De mensen die er wonen, de gebouwen, de trappen naar de metro en ook de putdeksels op het wegdek. Qua kleur is het er vaak een beetje grauw. Zwart en bruin voeren de boven tonen. Ik was in Rome toen ik mijn eerst eerste putdeksel fotografeerde. Omdat de naam van de stad erop stond wilde ik die gebruiken voor de voorkant van een fotoboek, die ik toen nog na elke vakantie maakte. En zou kwamen er meerdere putdeksels. Elke stad waar ik kwam keek ik naar beneden, op zoek naar een mooie putdeksel met de naam van de stad.

Een showspel van licht en donker.

Een putdeksel heeft iets abstracts als je het van dichtbij fotografeert. Door de lager liggende delen krijg je een mooi schouwspel van licht en donker. Soms maakte ik de deksel expres even nat om nog meer contrast te krijgen. Zeker als je de foto aan het einde van de dag maakt krijg je en mooie schaduw.

Toen ik met mijn Owned by producten begon had ik het zelf nog niet door, maar zag ineens de vergelijking met de 3D print op en het laseren van mijn producten. Dit is waarom het bij mij klopt en dat ik weet welke kant ik op wil met Owned by. Onbewust maak ik keuzes die bij mij en mijn producten passen. Het is geen vooruit gestippeld Marketing plan. Het past bij mij en soms passen dingen als een puzzelstuk in elkaar.

Moodboard

In mijn showroom heb ik dan ook een aantal van mijn foto’s hangen. Het herinnert mij wat mij inspireert en wat het DNA van Owned by is. Het is een soort moodboard. Zo zijn de producten in de kleurstellingen van de foto’s: zwart, bruin, cognac en grijs.

Een huis vol herinneringen

Voordat ik een eigen atelier opende ging ik graag op reis. Die reizen zijn herinneringen voor het leven. Ik verzamelde altijd wel kleine dingetjes onderweg en heb zelfs een rariteitenkabinet met botjes, stenen en ander organische vondsten.

Naast items hangen er ook veel foto’s in mijn huis. In de hal boven hangen de foto’s van Griekenland. Mijn schoonzus en zwager hebben al meer dan 13 jaar een zeilboot charterbedrijf in Griekenland en we hebben heel wat vakanties op een zeilboot gezeten. Omdat we ze niet veel zien zijn ze zo toch een beetje dichtbij. In de slaapkamer hangen foto’s van Afrika en ik heb van het toilet zelfs een mini Afrika museum gemaakt met foto’s van onze twee rondreizen door Oeganda en Kenia. In de badkamer hangt een foto van Indonesië en in de woonkamer hangen op het moment veel street art foto’s van New York.

Fotografie begon als inspiratie voor mijn producten, maar de “droom” dat ooit mijn foto’s in iemands huiskamer zouden hangen moest ik omzetten in “doen”. Als multi-passionate kan ik niet lang “stil” blijven staan en hetzelfde doen. Dus ik kom met iets nieuws. Ik wil graag mijn passie met jullie delen en iets toevoegen in mijn webshop. Ik lanceer daarom vanaf volgend jaar elk kwartaal een nieuwe serie foto’s met een ander onderwerp. De serie zal bestaan uit 4 foto’s, maar kunnen ook apart van elkaar gekocht worden. Je kan de A6 kunstkaarten van de eerste foto’s nu al in mijn webshop kopen! 

Alvast fijne feestdagen, Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

window.lintrk('track', { conversion_id: 14351098 });
× Kan ik je helpen?