Splitleer

Splitleer is zoals de naam al zegt “gesplitst leer”. Dit houdt in dat de bovenste laag, ook wel bekend als de nerflaag, van het leer wordt weggesneden. De runderhuid heeft een dikte van ongeveer 5 mm tot soms wel 10 mm heeft. Deze huid kan in 2 tot 3 lagen worden gesplitst, waarbij de nerflaag als het ware wordt geïsoleerd. Dit specifieke stukje nerfleer, wordt beschouwd als het beste van het splitleer. Het heeft een dichte structuur die de kans op beschadigingen of scheuren minimaliseert, en dat is waarom het nerfleer wordt genoemd. Het is niet alleen mooi, maar ook duurzaam, zij het met een prijskaartje. Mijn keuze is gevallen op dit leer met een dikte tussen de 2,4 en 2,6 mm, dat zorgt voor stevigheid, maar wat toch soepel is.

kleuren leer buiten en binnenkant

Splitleer kan op verschillende manieren worden gelooid. Ik heb gekozen voor het plantaardig gelooide splitleer. Dit betekent dat het looiproces plaatsvindt met natuurlijke materialen in plaats van de meer gangbare chemische behandeling. Dit maakte het voor mij al een duurzame keuze om hier mee te werken.

Dit leer is alleen aan de bovenkant geverft en heeft een gevlamd effect. Elke huid is dan ook anders door het looi en verfproces. De achterkant is bij lichte kleuren een subtiele lichtbruine tint, terwijl het bij donkere kleuren de achterkant zwart is. Omdat ik het leer ongevoerd is zie je dus bij veel producten ook de achterkant. Dit geeft een leuk en nog unieker effect van je product.

NOTE: Wil je weten welke kleur de achterkant van jouw kleurkeuze is omdat het belangrijk is voor de combinatie? Stuur me dan een mailtje via het contact formulier.

Door de dikte is het leer in het begin misschien een beetje stug, als een gloednieuw paar schoenen dat moet worden ingelopen. Maar naarmate je het gebruikt, wordt het soepeler.

Wat zijn de voor- en nadelen van dit plantaardig gelooide leer. Aan de positieve kant hebben we het duurzame en mooie geverfde splitleer, wat geldt als het beste van de nerfleren. Nadeel is dat het ook prijziger is. Maar je krijgt waar voor je geld. Het gaat langer mee dan die goedkope soorten en is daarom op meerdere vlakken een duurzame keuze.

Leer is een natuurproduct dus er kunnen altijd kleine oneffenheden of beschadigingen op zitten.

Om nog duurzamer te werken heb ik een NO WASTE collectie ontworpen. Zo hou ik minder restleer over.

Groet, Linda