fbpx

Van keukentafel naar atelier

Dit jaar bestaat Owned by 7 jaar en ik begon, zoals vele andere creatievelingen met de keukentafel als werkplek. Ik zat op de woonkamer vloer de eerste leren huiden te snijden en ontwerpen te maken aan de tafel. De naaimachine, die een gewone naaimachine van de V&D was, kreeg een leernaald en ik ging opzoek naar leer waar ik mijn items van kon maken. Het eerste ontwerp was een leren notitieboekhoes. Ik wilde namelijk een standaard notitieboek bijzonder en persoonlijk maken. 

Vanaf het begin was dit een schot in de roos. Een vriendin postte het op Instagram en ik had meteen een bedrijf. Haar klanten (ze had een kinderwebshop) werden mijn klanten en jaren heb ik elk van mijn nieuwe product te danken aan de vraag van die klanten en mijn volgers op Instagram.

Ik begon met 2 bestellingen van klanten via mijn webshop van MijnWebwinkelnl, maar had wel meteen 5 Wholesale klanten, dus webshops die mijn items verkochten. Over heel 2015 had ik 60 bestellingen. 

Van keukentafel naar atelier en showroom

Mijn werkplek verhuisde naar de logeerkamer en Owned by werd een écht bedrijf met omzet en avonden werken naast mijn baan in loondienst. Mijn gewone naaimachine werd een echte industriële leer naaimachine en ik ging van alleen zwart leer naar 4 basis kleuren. Toen ik stopte met mijn baan in loondienst in 2018 werd mijn thuiswerkplek verruild voor een atelier/showroom buiten de deur, de kelder van de Schoenmakerij van mijn vriend.

Na een artikel in de lokale krant, en omdat ik in een Schoenmakerij zat, kwamen er mensen voor een tas, want een leeratelier maakt (lees “repareert”) tassen toch? En ik maakte bbq-schorten en messenhoezen, en van alles en nog wat… Ik maakte naast de webshop bestellingen van alles waar er vanuit de Schoenmakerij vraag naar was. 

Maar ik was nooit tevreden met het resultaat. Voor mijn eigen collectie maak ik namelijk meerdere samples totdat ik tevreden ben. Dus ik verdiende uiteindelijk helemaal niks omdat ik al doende moest leren, wat heel veel tijd kostte die niet betaald werd…

Intussen ging mijn webshop het steeds beter doen en steeg de vraag en omzet met 100% per jaar en moest ik keuzes maken. In 2021 had ik via de webshop 1365 bestellingen. Totaal maakte ik dat jaar meer dan 2500 items, want ik verkoop ook via mijn winkel en op factuur aan bedrijven.

Nooit had ik gedacht dat dat zou kunnen. En eigelijk lukt dat ook niet meer…

Maar intussen voelde het als iets waar ik steeds meer afstand van mezelf en mijn producten nam. Meer dan 200 items in de maand maken voelde als een fabriek en niet meer als iets persoonlijks. Dus ik ging nadenken.

Want waarom was mijn eerste items ook alweer een notitieboek? Na maanden van drukke werkdagen in november en december, waarin ik niet eens meer zág voor wie ik iets maakte, wel recordomzetten draaide, maar zelfs nog tot eind januari bezig was met Kerstcadeaus, kwam er ook nog een verhuizing.

Toen kwam er één dag dat ik gewoon even niks wilde doen. Een dag in mijn eentje Netflixen, dingen kijken die mijn vriend niet wilde zien en even genieten van de rust. En juist díe dag begon het kwartje te vallen en puzzelstukjes op zijn plaats te vallen.

Ik bedacht me wat ik belangrijk vond als ik denk aan alles wat ik doe voor Owned by. Daarbij zijn een aantal woorden belangrijk en die komen in alles terug wat ik maken en ontwerp:

FUNCTIONEEL – DUURZAAM – PERSOONLIJK

Maar daarnaast moet alle items bij elkaar passen qua product soort en dat klopte niet helemaal meer. Dus dacht ik na over hoe bovenstaande ik kan toepassen in het soort product wat in de webshop staat. Want naast mijn leren gepersonaliseerde items was het altijd mijn droom om mijn webshop uit te breiden met mooie stijlvolle items die ook aan bovenstaande voldeden. Maar wat was nu de rode draad? En toen schreef ik de volgende woorden op:

WORK – LIFE – STYLE

Want of ik nu een notitieboek maak, een schrijfmap, een camerariem of een bureaulegger. Het is in de meeste gevallen voor werk of hobby (wat misschien, net als bij mij, ooit eens werk wordt).

Aankomende weken vertel ik jullie meer over wat de termen WORK (functionaliteit), LIFE (duurzaamheid) en STYLE (persoonlijkheid) inhouden en hoe je dit kan toepassen in een gestructureerde, tijdloze en fijne werkplek.

Groet, Linda

Wist je dat ik hele functionele, tijdloze en mooie items heb om je werkplek mee in te richten!

WERKPLEK INRICHTING

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

window.lintrk('track', { conversion_id: 14351098 });
× Kan ik je helpen?